De Bornholmske Helleristninger
Obs siden er under opbygning
Her vil der komme nogle oplysninger om de bornholmske helleristninger.

En stor del af de Bornholmske helleristninger er blev beskrevet af to energiske sønder jyder, begge arbejdede ivrigt med at registere mange af de bornholmske fortidsminder.

J.A.Jørgensen(1840-1908) var lærer ved Ibsker Nordre Skole 1864-1902 og bestyrer af Bornholms Museum 1893-1908, han fandt mere end 100 skålsten og sikrede mange af felterne gennem at overbevise lodsejerne om at helleristninger burde bevares for eftertiden.

Lorentz Petersen(1839-1904) var lærer ved Østre Skole i Østermarie 1862-1875 og førstelærer i Allinge 1876-1904. Han interesserede sig især for runesten, men efter at de første skibsristninger blev fundet i 1884 ved brogård, skrev han også artikler om helleristningerne i de bornholmske dagblade. Petersen skal have efterladt sig et fuldstændigt manuskript over helleristninger og runesten på bornholm. det blev genfundet i 1946 på Allinge skole men det er forsvundet igen.

- - - /// - - -


De første fund blev indberettett i 1876 af lærer Jørgensen, han indberettede 4 skålsten.
I 1878 indberettedes yderlig 39 skålsten, heraf var ikke mindre end 30 lokaliteter fra Nylars. Inden for et begrænset område mellem Båsegård, Tingfogedgård, Brunsgård og Strandbygårdene fandtes 22 helleristninger, heri blandt det første hjulkors og figurristninger ved lille Strandbygård, lærer Jørgensen sørgede for at halv delen af felterne blev tegnet.
Lærer Jørgensen havde på flere af skålstene ment set konture af en skibsristning. men det var først i 1884 at sikre skibsbillerde blev erkendt. Det var på en klippe nær Blåholt Hus på Brogårds jord i Olsker. Det blev fundet af en svensk smed Per Lenander der arbejde i det nærliggende stenværk ved knægten. I løbet af efteråret blev der også fundet skibsristninger på 2 klippepartier ved madsebakke. Overlærer Lorentz peteresen blev straks orienteret og indberettede straks fundet til nationalmusset, trods lærer petersen forsøg på at frede stedet og et forsøg på en aftale med stenhuggene om at udkløve figurerne for et beløb på 20-25 kr , blev feltet alligevel sprængt og ødelagt i 1885, feltet går under navnet Allinge I.

Allinge I der blev sprængt i 1885

Desværre røg der et antal helleristninger med i købet.
Vi kender til mindst tre større helleristninger med skibe, som blev sprængt i årene mellem 1885 og 1902. Det er næsten givet, at flere ristninger er forsvundet uden nogen sinde at blive opdaget. To lokaliteter findes der tegninger af, begge lå tæt ved Madsebakke
Klik på tegningerne for at åbne dem i nyt vindue

Bornholms eneste tydelige ristning af et menneske fandtes indtil 1885 på en klippe kun 100 m sydøst for Madsebakke. Den fine tegning blev udført af Skolelærer L. Petersen fra Allinge, som var en energisk amatørarkæolog på sin tid.
Petersen havde sendt en beretning til Nationalmuset i 1884, og museet nåede faktisk at besigtige stedet. Dengang var fortidsminder ikke automatisk fredede, så Nationalmuseet tilbød erstatning till ejeren for at få klippen beskyttet. Ejeren var ikke tilfreds med tilbuddet - måske var klippen mere værd som råstof.



En anden klippe nær madsebakke rummede 11 skibe
En tredje helleristning med "meget dybt indhugne skibe" lå ved Lundegård "4000 alen syd for Allinge". Det skiver L. Petersen i et brev til Nationalmuseet i 1902. Han vedlagde en tegning som desværre er forsvundet. Ristningens skæbne er ukendt, men mange stenbrud findes i området


Se flere fotos

Madsebakke
Blev oprindeligt.


Foto

Se flere fotos

Hammersholm
Romansk

Se flere fotos

Blåholt
Bornholms

Sandvig
Bornholms

Copyright © bjarne-hansen.dk
Denne side er opdateret den 10 July, 2005